Planując część użytkową naszego ogrodu warto rozważyć posadzenie mniej znanych roślin owocowych. Jeśli sięgniemy po sprawdzone gatunki, wtedy nasze plony będą nie tylko ciekawostką i powodem do dumy, ale także wzbogacą naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze i witaminy. Spośród rzadziej uprawianych roślin owocowych polecamy takie, które nie wymagają wyjątkowych warunków uprawy i łatwo owocują jesienią. Druga połowa sezonu wegetacyjnego jest doskonałym momentem na ich wybór, zakup i posadzenie w ogrodzie. Bez większego wysiłku, nawet niezbyt doświadczony ogrodnik będzie cieszyć się ich owocami!
Jarzębina Jarzębina jest dobrze znanym drzewem, które w sierpniu i wrześniu obsypuje się licznymi owocami. Zawierają one znaczne ilości cennych składników: witaminy A i C oraz flawonoidów, ale także garbników i gorzkich związków zmniejszających walory smakowe. Warto posadzić w ogrodzie wyselekcjonowane przez rosyjskich hodowców odmiany o wysokiej zawartości witamin i jednocześnie pozbawione kwasów organicznych, będących źródłem goryczy. Będą one dostarczały owoców zdatnych do przygotowania rozmaitych konfitur, dżemów, soków, kompotów czy nalewek. Ponieważ u osób wrażliwych, surowe owoce jarzębiny mogą wywoływać niestrawność zaleca się wykorzystywanie owoców mrożonych lub suszonych – które tak jak rodzynki mogą spełniać rolę „bakalii”. Dodatkowo, poszczególne odmiany różnią się kolorem owoców, co może ubarwić nasz ogródek. Do bezproblemowej uprawy na terenie całej Polski polecane są odmiany: „Alaja Krupnaja” lub „Rosina” (owoce czerwone), „Burka” (owoce bordowe), „Granatnaja” (owoce ciemnobordowe, duże), „Rose Glow” (owoce blado różowe).
Utworzone przez: Magda Sobolewska-Bereza